Blogs

Lekker druk!

Over ADHD bij volwassenen en de voordelen van natuur en paarden coaching
ADHD. Child writing Abbreviation ADHD on a blackboard. ADHD is Attention deficit hyperactivity disorder.

Over ADHD (en ADD) bestaan een hoop (voor)oordelen en fabels. Mensen zien een druk jongetje voor zich, stuiterend door de kamer of het klaslokaal. Of iemand die constant in de weer is en honderduit praat. Of juist een dromer, iemand die in zichzelf gekeerd voor zich uit staart, ‘een beetje autistisch’ is zelfs (zie mijn vorige blog als je hier meer over wilt lezen). Of een echte chaotische professor, die z’n bril zoekt terwijl die op z’n hoofd staat. Al deze beelden kunnen kloppen, maar het hoeft natuurlijk niet.

Over AD(H)D bij kinderen en jongeren is al heel veel bekend en zijn er ook een hoop mogelijkheden en hulpmiddelen om ze te ondersteunen in hun ontwikkeling, op school en/of thuis. Er wordt veel over gesproken en geschreven, positief en negatief, maar het beeld wordt in ieder geval steeds genuanceerder en het taboe is er intussen wel af. Over AD(H)D bij volwassenen (en ouderen!) wordt in mijn ogen minder gesproken en is nog niet zoveel algemeen bekend. Of ‘dan heeft men de sticker, en dan?’, of ‘zo ben ik nou eenmaal’. Een pilletje is vaak niet de (gewenste) oplossing. Zowel de impact alsook de behandelmogelijkheden van ADHD worden vaak erg onderschat, zelfs in de GGZ. Daarom, én vanwege de voordelen van natuur en paarden coaching voor deze doelgroep, wijd ik er deze blog aan.

Autismeweek 2021

Autisme & bewegen

Deze eerste week van april is traditioneel de week van autisme, met op 2 april ‘Wereldautismedag’. Dit jaar vraagt het NVA (Nederlandse Vereniging voor Autisme) tijdens deze week speciaal aandacht voor de positieve gezondheidseffecten van bewegen, ook voor mensen met autisme. Gezien mijn affiniteit met en expertise op het gebied van autisme én met bewegen en gezonde leefstijl, wil ik hier ook graag aandacht aan schenken.

Spring ’s in the air!

De lente hangt in de lucht, heerlijk! Het zonnetje schijnt en warmt langzaam alles weer op. De lucht is blauw in plaats van grijs en grauw. Alles wordt iedere dag zichtbaar groener, de natuur zit in de knop en de eerste voorjaarsbloeiers bloeien op. En ook wij bloeien zichtbaar weer meer op, zijn vrolijker, energieker, actiever en positiever dan voorheen. We kunnen weer meer naar buiten, iets waar we in deze lastige lockdown tijd nog meer naar verlangen dan normaal. En we kunnen elkaar daardoor ook weer makkelijker ontmoeten en samen bewegen, ook een grote behoefte in deze tijd!

Winter wonderland

De winter is in het land. Een beetje laat volgens sommigen, want geen witte kerst, of nog net op tijd, voor het voorjaar begint. Hoe jij de winter ervaart en of jij ervan geniet of juist niet, dat is heel persoonlijk. De natuur gebruikt deze periode in ieder geval om even bij te komen. Even tijd voor rust, bezinning, tot jezelf komen en reflecteren. De dagen zijn korter, de mens trekt zich ook wat meer terug en het energieniveau is wat lager, waardoor alles vertraagt en je even stil kunt staan. Door Corona is voor velen deze tijd nog wat stiller, te stil misschien wel, en duurt de tijd van rust en bezinning al veel langer. Wat heeft dit jou tot nu toe gebracht? Tot welke inzichten ben je gekomen? Welke andere keuzes heb jij gemaakt? Of wat wil je vooral niet meer, waar zie je naar uit zodra de dagen weer langer, lichter en vrijer worden? Ik bezin graag met je mee, help je hierbij stil te staan, je gedachten en gevoelens te benoemen en ordenen en keuzes te maken, actie te ondernemen. Of ik help je de lichtpuntjes in de duisternis weer te vinden en te kijken naar wat wel nog kan, hoe je je dagen iets positiever kunt maken. Hoe dan ook, als dadelijk het voorjaar en de grote schoonmaak weer voor de deur staan, mag je ook tijd maken voor een grote opruiming bij jezelf. Voor een frisse, energieke en positieve start. Ik coach je hier graag bij!

Januari 2021

Januari, de maand van de goede voornemens, is voorbij. Vaak hebben de meeste goede voornemens het niet tot hier gered. Ik bedoel, als ik naar mezelf kijk: ik eet nog steeds (teveel) chocolade, heb ondanks ‘dry january’ nog ieder weekend wel een (of twee..) glaasjes alcohol gedronken, ben nog steeds niet begonnen met sporten en dan vergeet ik vast nog 1 of 2 ‘zondes’ te noemen die ik zou minderen… Maar toch ben ik trots. Ik had me namelijk ook voorgenomen om dit jaar mijn dromen waar te gaan maken. En zie hier, mijn eigen coaching praktijk is een feit! Ik droom er al ongeveer mijn halve leven van, maar had nooit de durf om er daadwerkelijk iets mee te gaan doen. In de tussentijd heb ik wel een hoop andere dingen gedaan en bereikt, waar ik ook trots op ben, maar dit is voor mij toch echt heel bijzonder. Dromen kunnen uitkomen, als je maar durft! Durf jij ervoor te gaan? Ik help je graag op weg en zet samen met jou je dromen en wensen om in concrete plannen en acties om je doel te kunnen bereiken. Maar ook bij minder grote dromen, bij goede voornemens die stiekem uit de aandacht zijn geraakt maar die je toch graag nog wilt waarmaken en waarbij je een beetje steun kunt gebruiken: bel me en we praten er samen over verder!