Opbloeien

Opbloeien, hoe dan?

‘Als een bloem niet goed bloeit, ligt dat dan aan de bloem of aan de omstandigheden?’

In mijn vorige blog deelde ik informatie en eigen ervaringen over een periode van overbelasting. Over welke klachten en kenmerken daarbij kunnen horen, en wat daarin helpend is, om van burn-out naar bloei te kunnen komen. In dit stuk wil ik daar uitgebreider bij stilstaan, dat opbloeien. Natuurlijk met gebruik van de spiegelingen van de natuur.

Sta jij er wel eens bij stil, wat er nodig is om een bloem of plant tot bloei te laten komen? Misschien wel, heb je een eigen tuin of balkon of een huiskamer vol met ‘Urban Jungle’ en groene vingers. Misschien ook niet, of leg je niet direct de link met je eigen ‘bloei’. Om een bloem of plant een goede kans te geven volledig tot bloei te komen en te stralen, zijn een aantal voorwaarden belangrijk.

  • Een goede voedingsbodem, die past bij de plant en wat deze nodig heeft (meer zure grond, juist luchtig, of wat meer kleiachtig);
  • Voldoende licht, direct of indirect (gefilterd) zonlicht, of juist schaduw;
  • Regelmatig water en soms ook mest of andere voeding of verzorging;
  • Tijd om te groeien en zich te ontwikkelen (eraan trekken helpt niet…);
  • En de nodige liefdevolle aandacht (soms wat snoeien, plukken, draaien, praten…).

Wat doe je als een plant niet goed groeit of geen mooie, volle bloemen geeft? Geef je deze dan op z’n kop, wijs je hem af? Probeer je de plant dan te veranderen? Of gooi je hem meteen weg, dan maar een nieuwe kopen? Geef je hem een nieuwe kans en probeer je de omstandigheden (standplaats, bodem, voeding, water…) aan te passen en optimaliseren? Eventueel met een handje hulp van iemand?

Of je nu veel kennis van planten hebt of niet, de meeste lezers zullen nu wel denken, ‘dat laatste toch’, of tenminste, dat klinkt wel logisch. Niet iedereen zal er hetzelfde mee omgaan, sommigen zullen toch liever een nieuwe kopen of laten hem verder verpieteren, of gaan stug door met de aanpak die ze al hadden. Maar, je voelt het vast wel aan, dat geeft de plant in kwestie geen eerlijke kans. En die kan er niks aan doen…

Zeg nou zelf, verdient die plant niet eerst nog wat liefdevolle aandacht? En als we de vergelijking met mensen maken, verdienen we niet allemaal een eerlijke kans? Zouden we niet ook onszelf als mensen iets meer mogen ondersteunen en liefde en aandacht geven, in plaats van onszelf verwijten te maken? ‘Je had het moeten zien aankomen’, dacht ik bijvoorbeeld zelf destijds, ‘zeker als psycholoog’. En hoe vaak proberen we enkel onszelf te veranderen (‘ik moet gewoon leren…’ of ‘ik moet … veranderen/verbeteren’). Of krijgen we deze opdracht van een werkgever of naasten.

Die kritiek en al dat ‘moeten’ is niet bepaald helpend. Sterker nog, waarschijnlijk heeft die houding juist eerder bijgedragen aan het ontstaan van je klachten, doordat je alsmaar ‘door ploeterde’ en de lat nog hoger ging leggen. Misschien kunnen we samen leren van de natuur en het eens anders bekijken. Mogen we meer kijken naar wat we nodig hebben om te groeien en bloeien, wat ons helpt om in onze kracht te kunnen staan. Want net als dat kleine zaadje, geloof ik heilig dat we in potentie vanaf de geboorte alle kwaliteiten en vaardigheden in ons bezit hebben, om uit te groeien tot een mooie, stevige en gezonde boom of plant. Oftewel, dat iedereen in zichzelf alle wijsheid en talenten bezit om te bloeien en ontwikkelen tot een mooi mens. En of het nou een boom of een kleine plant is, dat maakt vervolgens ook niks uit. Geen aardbei die ooit denkt ‘was ik maar een eik’, nee, ze is gewoon een mooie, rode, smakelijke aardbei! En ze maakt zich ook niet druk over wanneer ze moet bloeien of ‘presteren’. Iedere bloem, iedere vrucht, groeit rustig in zijn eigen tempo en straalt als het moment daar is.

De natuur heeft nooit haast en toch komt alles op tijd af.

Wat heb jij nodig?

Wat heb jij nodig om tot bloei te komen? Waar liggen jouw persoonlijke behoeften, je kwaliteiten, waar haal jij je voeding uit en in welk grondtype en licht gedij jij het beste?

En waar voel jij je op je plek, kom jij in je kracht?

Dát zijn meer helpende vragen, die kunnen bijdragen aan je herstel of, liever nog, kunnen voorkomen dat je jezelf uitput en uit balans brengt. Weet je de antwoorden ook al, en leef je daarnaar, of mag je daar ook wat meer liefdevolle tijd en aandacht aan schenken?

Uitnodiging: Wandeling met jezelf

  • Misschien is het mooi om eens met jezelf te gaan wandelen op een mooi plekje in de natuur, waar je je fijn voelt en even ‘gewoon kunt zijn’. Zet je zintuigen open, vertraag je pas en sta eens stil bij hoe het op dít moment nu écht met je gaat. Welke gedachten gaan er door je heen? Wat voel je? En wat vertelt je lichaam je?
  • Check eens bij jezelf in en stel jezelf de vraag: waar sta ik nu? Waar sta ik in mijn leven, wat heb ik nodig (hier en nu) en waar wil ik heen? Welke elementen in mijn leven zijn me dierbaar, geven vreugde en energie en wil ik graag behouden? En welke delen kosten me vooral energie, voelen als verplichting of geven me veel spanning en stress? Wat zou je daaraan willen veranderen? Probeer deze vragen niet te zeer met je hoofd te beantwoorden, maar richt je aandacht naar binnen, naar je lijf en je gevoel. Je hoeft ook niet alle antwoorden al te weten, stel je open voor wat er in je op komt.
  • Neem hier even de tijd voor en mijmer rustig verder tijdens je wandeling. Kijk ook nog steeds af en toe om je heen, luister naar de vogels en voel de zon en wind op je huid. Hoe is het om hier even bij stil te staan? En welke lessen kun je misschien al hieruit trekken? Wandel rustig verder en wees één met dit moment en de natuurlijke omgeving om je heen.
  • Welke kleine stap zou je vandaag nog in de richting van jouw verlangens of gewenste verandering kunnen zetten? Bedenk je nogmaals, die bloem bloeit ook niet meteen als je water en voeding geeft, alles heeft zo zijn tijd nodig, maar je zult haar wel af en toe aandacht en verzorging moeten geven. Zo ook met je eigen leven en innerlijke bloem. Wat heeft ze nog meer nodig om te groeien en te stralen? Waar kun je zelf invloed op uitoefenen en waar heb je misschien een handje hulp bij nodig? Wat heeft jou eerder al geholpen om tot hier te komen en goed voor jezelf te zorgen?
  • Misschien wil je even uitrusten op een bankje, van het uitzicht genieten of je even nestelen tussen de bomen. Voel hoe de natuur altijd in beweging is, er overal leven is, in elk seizoen, maar vooral nu in de lente. Laat je verwonderen en inspireren. Wat doet er nou echt toe in het leven? Wat maakt het leven de moeite waard?
  • Vervolg rustig je wandeling en keer langzaam naar huis. Misschien wil je je reflecties nog even opschrijven of met iemand delen, zodat je het nog tastbaarder en concreter voor jezelf kunt maken. Plan eventueel een gerichte actie of stel jezelf een persoonlijk doel, gekoppeld aan een bepaalde tijdsperiode. Het hoeft niet groot en ‘af te zijn’, elk klein stapje telt. Al is het maar, dat je jezelf voorneemt om binnenkort nog eens met jezelf te gaan wandelen en opnieuw bij deze vraag stil te staan.

Heerlijk, een momentje voor jezelf waarin je verder even niks hoeft!

Samen op pad

Mocht je het nu fijner vinden om deze wandeling samen te maken in een coachtraject of supervisie, neem dan gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking. Ik kijk dan graag hoe ik je kan ondersteunen op jouw pad van persoonlijke groei en bloei. Of we nu samen 1x de diepte in duiken, of een langer traject gaan bewandelen, we bekijken samen wat het beste bij jou past.

Liever een hele dag met gelijkgestemden hierbij stilstaan? Stilstaan bij jezelf, jouw kracht, wat jou voedt en innerlijk vuur aanwakkert en hoe jij jouw mooiste leven wilt leven? Gun jezelf dan de Summer Retreat op 22 augustus. Voor een extra boost in energie, positiviteit en de kracht van verbinding! Meld je snel aan, er zijn nog maar een paar plekjes beschikbaar.

Liefs, Katinka

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *